Reginele soiurilor de vie ale Republicii Moldova: Rara Neagră și Viorica

Republica Moldova este o țară mica dar cu o inima mare!

Istoria moldovenilor este grea și tumultoasă. Dar moldovenii sunt inimoși, harnici și surprinzător de mândri de identitatea lor. Am putea spune că acolo unde a ajuns un moldovean sau o moldoveancă, s-a făcut treabă bună și cu chibzuială. Iar asta se vede din felul în care au pus la treabă resursele naturale și, în special, vița de vie din a cărei trudă ies unele din cele mai apreciate vinuri din lume.

Republica Moldova este în top 15 la producția de vinuri, în Europa

Cu o producție de aproximativ 2 milioane de hectolitri (din 2018), este printre primele 15 tari europene producătoare de vin. Moldova are o suprafață viticolă de 148.500 de hectare, din care 107.800 de hectare  sunt folosite pentru producția comercială iar restul sunt vii de gospodărie. 

Există 3 regiuni viticole istorice destinate producției de vinuri cu indicație geografică protejată:

  • Valul lui Traian (sud-vest),
  • Ștefan Vodă (sud-est) și
  • Codru (centru).

Fiecare din aceste regiuni se diferențiază printr-o particularitate care, în limbajul cunoscătorilor, se numeste terroir.

Terroir este un termen de origine franceză (terre), derivat din latina populară (terratorium – pământ). Inițial aceasta înseamna o zonă geografică caracterizată de un mix care încorporează toate trăsăturile distincte ale acesteia și care au efect asupra gustului și calității vinului. Adică toți factorii care pot influența calitatea unui vin într-o anumită regiune. Să le luăm pe rând:

Solul și altitudinea Moldovei sunt similare cu cele ale Franței. Clima temperat-continentală însă face ca temperatura dintre zi și noapte și dintre vară și iarnă să fie mai mari decât la francezi. Asta înseamnă că soiurile noastre sunt cel puțin mai rezistente. 

Ce elemente mai definesc terroirul? Orientarea versanților, precipitațiile, vâturile și râurile. Parcă din alt capitol, terroirul mai este influențat de îmbinarea tehnicilor traditionale cu cele moderne. Sau chiar de grija cu care sunt culesi strugurii.

În Republica Moldova există peste 300 de crame și vinării

Oare cine nu a auzit vreodată de:

Crama de la Milestii Mici cu cea mai mare colectie de sticle de vin (cartea recordurilor) si cu cele mai lungi galerii subterane,

Cricova cu ale sale colectii private de vinuri renumite,

Castelul Mimi, un loc de poveste care este clasificat in primele 15 cele mai frumoase vinarii din lume,

Purcari cu premiile castigate la concursuri internationale de profil – printre cele mai premiate vinarii din Europa.

Reginele soiurilor de vie ale Republicii Moldova: Rara Neagră și Viorica

Despre Rara Neagră se presupune că ar fi un soi cu origini dacice. Scrisptic, originea acestui soi pare a fi la Nicorești, în județul Galați. I se mai spune și Băbeasca Neagră, probabil datorită rezistenței la temperaturi foarte scăzute, ca o babă care nu se dă bătută nicicum.   

Boabele sunt de marime mijlocie, putin turtite, de culoare  neagra-albastruie. Este un soi foarte productiv asigurândo producție de 13-18 tone/ha, iar în unii ani chiar 25 tone/ha. Strugurii acumulează peste 180g/l zaharuri ajungând chiar la 210-220 g/l. Vinurile obținute au o tărie alcoolică de 10-11,5% și o aciditate totală de peste 5-6 g/l mult mai ridicată față de alte vinuri roșii conferind vinului o prospețime accentuată. În primul an, culoarea vinului este roșu-rubiniu nu prea intens, dar vie și strălucitoare. Dezvoltă o aromă specifică asemănătoare strugurilor copți din care provin. Vinurile din Băbească neagră sunt vinuri ușoare, mai puțin extractive, care se servesc la o temperatură de 10-15 °C. Vinul obtinut din Rara Neagra este un vin ce din vremuri vechi a fost apreciat, de la Stefan cel Mare si cardinalul francez Richelieu pana in zilele noastre.

Vinurile obținute din soiul de struguri Rara neagră sunt lejere, cu tanine fine și arome dominante de floare de măceș, coacăză roșie, mure sălbatice.

Datorită acidității ridicate Rara Neagră se pretează pentru obținerea unor vinuri spumante roze și roșii, unice ca gust și aromă.

Areal : Republica Moldova, (cca. 104 ha) Romania, Ucraina, U.S.A. – total 2300 ha.

——————————-

Viorica este un soi de viță de vie care produce struguri albi si la prima strigare sună mai degrabă a ceva familiar. Te poți gândi la struguri de masă aromați, ce pot fi consumați ca atare, sau la un vin de masa. 

Părinții Vioricăi sunt, surpriză, soiuri de culoare neagră/rosie. Sunt un hibrid dintre mama Seibel (Franța) și tata italian, Muscat roșu – Aleatico. Seibel se pare că are origini și mai interesante. Adică  face parte din categoria de hibrizi creați în urma încrucișării unor culturi de vii sălbatice din America și Europa. 

Scopul acestor hibrizi interspecifici constă în rezistența la temperaturi, boli criptogamice (boli provocate de putregaiul cenușiu, mana, făinarea, etc) și insecte dăunătoare (filoxera).

În acte, soiul Viorica datează din 1969 si este inclus în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova la categoria soiurilor cu bob alb pentru vin. Soiul VIORICA (WIORIKA) este înregistrat și în Catalogul Internațional al soiurilor de struguri ca soi pentru vin.

Viorica este plantat pe teritoriul Moldovei fiind inclus și în sortimentul altor state, precum Ucraina, Rusia, Cehia, Ungaria, Bulgaria si ocupa o suprafața de aproximativ 95 ha în Republica Moldova.

Vinul sec aromat Viorica are o culoare de un galben-pai, cu reflexii verzui. Aromele dominante sunt ale florilor de salcâm, flori de iasomie și de tei. Alte note: citrice, litchii, mere galbene, caise confiate. De asemenea, se pot simți tușe de cimbru, busuioc și alte plante aromatice uscate. Asadar, pentru un sezon relaxant de vara, poți alege relaxat un pahar de vin aromat Viorica.

 

Sursa foto copertă: madein.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *