9 curiozitati despre vin

Daca vinul ar vorbi, multe ar mai povesti. Si mai ales, credem ca ar spune adevarul!

Prima curiozitate – care insa va ramane nesatisfacuta – este legata de intrebarea: cand a aparut vinul? De fapt, vinul nu a aparut, el a fost descoperit. Facut. Asadar, se presupune ca vinul a aparut inaintea istoriei scrise sau desenate, ba chiar ar fi mai vechi decat painea (sau ceea ce se putea numi coca necrescuta si coapta). Pentru ca nu necesita foc, ne putem hazarda sa credem ca a fost facut si consumat inainte sa se fi descoperit focul? Probabil ca nu pentru ca, pana sa ajunga vin, avea nevoie sa fermenteze in alta parte decat in propria coaja de strugure. Ar fi fost cu adevarat inovator. Dar probabil si putin frustrant pentru doamnele care ar fi putut reprosa domnilor: eu n-am foc ca sa coc o paine copiilor si tu te-ai apucat de facut vin!?

Sa revenim la curiozitatile noastre.

  1. 350 g de vin, adica doua pahare, sunt egale cu 17 ore de nesomn. Aplicand regula de 3 simpla, 1 litru de vin = aproape doua zile de nesomn. 3,5 litri de vin = o saptamana. Si toate astea pentru ca lichidului bahic scade performanta organismului mai mult decat ai crede.
  2. Cea mai veche sticla de vin din lume se afla in Germania. Aceasta are o vechime de peste 1700 de ani si, pentru a fi in siguranta, este pazita intr-un muzeu. Ca sa nu plece sigura.
  3. Richard Juhlin este campionul mondial al recunoasterii vinurilor dupa miros (ei da, se fac si aces gen de campionate!) si este un suedez care a participat in anul 2003 la un concurs de recunoastere a vinului. Acesta a reusit performanta de a identifica 43 de soiuri din totalul de 50, pe cand castigatorul locului secund a recunoscut doar 4 soiuri de vin.
  4. China este pe primul loc in lume la consumul de vin rosu. Consumul de vin pe cap de locuitor al Chinei este de 1,9 l pe an. Atentie insa, Daca populatia Vaticanului ar mai creste un pic (mai mult), ar surclasa China pentru ca acolo fiecare locuitor consuma in jur de 74 de litri de vin pe an.
  5. Obiceiul de a ciocni paharele de vin provine din Roma antica. Pentru ca erau aproape paranoici in legatura cu vinul otravit, ciocnirea facea ca stropii de vin sa sara dintr-un pahar in altul, astfel incat otrava sa ajunga si la cel care ar savarsi fapta. In schimb, in Grecia Antica, prima persoana care verifica vinul era chiar gazda.
  6. Cea mai mare colectie de sticle de vin din lume se afla in Republica Moldova, la Milestii Mici unde sunt depozitate aproximativ 1,5 milioane de sticle de vin.
  7. Expresia latina „In vino veritas” ii apartine lui Alceu, poet grec. Se pare ca in vremurile sale, persoanele suspecte erau fortate sa bea mult vin. Mult! Iata cat de simplu era sa descoperi adevarul.
  8. Cu trecere timpului, vinul alb se inchide la culoare, iar cel rosu capata o nuanta mai deschisa.
  9. Intr-o mare masura, ideea ca vinurile devin mai bune odata cu trecerea timpului, este gresita. O mica parte din acestea au capacitatea de a-si imbunatati calitatile. In general, o sticla de vin trebuie sa fie consumata in aproximativ 2 ani.

1 Comentariu

  1. Foarte interesant! Nici nu mi-ar fi trecut prin cap că la Milești este cea mai mare colectie de sticle de vin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *