Cum recunosti un vin rosu bun?

Multi ar spune ca cel mai bun mod de a recunoaste un vin rosu de calitate este sa-l degustati, dar pana la acel pas exista si alte indicii de luat în considerare.

Numele

Poti intui calitatile unui vin rosu doar citindu-i numele de pe eticheta. De exemplu, un Cabernet Sauvignon este un vin corpolent, cu aciditate moderata, în timp ce un Merlot este mai usor si are arome specifice de fructe bine coapte. Intre ele putem clasifica Feteasca neagra, cu gust de greutate medie si arome puternice si complexe.

Nivelul taninului

Taninurile sunt substante naturale existente in boabele de struguri, care dau aromele specifice vinurilor rosii. Cu cat nivelul lor este mai ridicat, cu atat gustul vinului este mai puternic. Astfel, vinurile grele sunt bogate în tanin, iar acest lucru îl poti recunoaste dupa senzatia de gura uscata cu care ramai dupa fiecare înghititura. Vinurile rosii cu un nivel scazut de tanin sunt vinuri „de lunga durata” cu arome mai putin intense, dar mai usor de baut.

Modul de fermentare

Pentru a se imbina foarte bine cu taninurile care ii confera aroma sa specifica, un vin rosu cu gust puternic trebuie sa treaca printr-o perioada de maturare, timp in care se pastreaza in butoaie de stejar. Cu cat aceasta perioada este mai lunga, cu atat vor fi mai puternice aromele date de taninuri. Totodata, vinurile rosii cu arome mai proaspete sunt fermentate in rezervoare de inox, si isi pastreaza astfel prospetimea si gustul fructat.